Jeneratör ses yalıtımı

Jeneratörler metal, inşaat, makine sanayisinde, iş merkezleri, alışveriş merkezleri ve küçük çaplı işletmelerde bulunması zorunlu hale gelen cihazlardır. Günümüzde yapılan her işin elektrik ve elektronik ile ilgili olmasından dolayı yedek enerji sağlayan bu ekipmana ihtiyaç oluşmuştur. Ancak jeneratörler bu ihtiyacı gidermek için tasarlanırken şık ve sessiz çalışması için tasarlanmamıştır. Bu sebeple oluşacak gürültü kirliliğini bertaraf etmek gerekmektedir.

Jeneratör ses yalıtımı yapmak için dikkat edilmesi gereken birçok farklı yol vardır. İlk yapılması gereken ise ihtiyacımız olan jeneratörün gücünün gerek duyulandan daha fazla olmamasıdır. Çünkü jeneratörün gücü ne kadar düşük olursa boyutları ve çıkaracağı gürültü o denli az olacaktır. Bu durum ayrıca maliyet açısından da önemli bir avantajdır. Daha sonrasında ise jeneratör odası için ses yalıtımı yapılmalıdır. Bu işlemden hemen önce detaylı bir inceleme gerekmektedir. Çünkü sesin şiddetine göre jeneratör odası ses yalıtımı için gerekli malzeme seçilmelidir. Bu malzemeler ise genellikle Epdm ses bariyerli süngerler, yanmaz akustik süngerler, bariyerli akustik süngerler, süngerpan, bariyerli süngerpan, halı, akustik kumaş, baffle, duvar paneli ve zemin ses yalıtım malzemeleridir. Açık alanda kullanılan jeneratörler için ise akustik menfez sistemleri kullanılabilir. Her ihtiyacı uygun özel akustik kabin üretimleri de dış alanda oluşacak gürültü kirliliğini önlemek için kullanılabilir. Özetle dış mekana ve iç mekana uygun doğru yalıtım malzemesinin seçilmesi ile jeneratör sesi maksimum seviyede önlenebilmektedir.

Sonuç olarak konfor sağlayan jeneratörler bir gürültü kirliliği oluşturduğu için çevreye zarar vermemesi adına ses yalıtımı yapılması zorunludur. Bu durum iş sağlığı güvenliği ve çevre kuralları açısından  yasal olarak da zorunluluk gerektirmektedir. Meydana gelen gürültü yasal desibel sınırının üzerine çıkmamalıdır. Ses yalıtımı yapılırken sesin şiddetine göre seçilecek malzeme de oldukça önemlidir. En önemlilerinden biri ise birinci sınıf kalitede olmasının yanı sıra mutlaka ama mutlaka yanmaz malzemeden oluşmalıdır. Genellikle makine dairelerinde bulunan jeneratörlerin izolasyonunda birden fazla izolasyon malzemesi kullanılarak etkin bir ses yalıtımı yapılır bu katmanların sonuncusu ise yanmaz akustik yalıtım malzemeleri olmaktadır.

Jeneratör odası, oda veya dışarıda jeneratör gürültüsü rahatsız olabilir. Günlük yaşamınızda ve iş hayatınızda olumsuz gürültüden etkilenmemek adına jeneratör kabini için ses yalıtım malzemeleri kullandık. Teknolojinin getirdiği konforun yanı sıra gürültü kirliliği gibi sorunların üstesinden gelerek rahat ve konforlu bir yaşam sürmenize yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğiz. İnsan sağlığı için çok önemli olan ses yalıtımı uygulamaları ile bu tür ses problemlerinin önüne geçebileceksiniz. Ses yalıtımı uygulamalarında gürültünün neden olduğu gürültü kirliliği ile çevre ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Çözüm olarak ses yalıtımı uygulamaları birinci sınıf ürünlerden üretilen malzemelerden yapılmaktadır.